Skrevet av Liv Judit @ 11.04.2016. 4 kommentarer

Hei og god mandag alle sammen! Jeg har vært borte en liten stund igjen men denne gang har jeg funnet gnisten og jeg vil endre litt rundt her inne og funnet min nisje. Min blogg skal nemlig være en blogg om en helt ordinær mammahverdag med små avbrekk med DIY som passer til en hel familie. For i mine øyne er det viktig å gjøre noe sammen samt det er utrolig viktig å la barna få utfordre seg kreativt.

Vi lever i dag i et samfunn hvor datamaskiner, tv og nettbrett er viktige hjelpemidler men som også er en stor tidsspiser av vår hverdag. Viste du at disse tingene også er med på å minske utviklingen av kreativiteten hos barn? Når vi sitter å ser på tv, trykker på dataen eller surfet på nettbrettet får vi inn informasjon og vi trenger ikke bruke vår kreativitet for å finne ut av det ene eller det andre.

 Viste du at kreativ tenkning er nøkkelen til problemløsning og at ryggraden i kreativitet er å forstå ?hva som er?, og deretter tenke på muligheten for ?hva som kan være?.

Barn trenger i dag muligheten til å bygge seg opp en kreativ tankegang og da gjerne gjennom fri-lek hvor kun fantasien setter grenser. Duplo er supert til dette her får en fargerike klosser en kan bygge med og lage seg sitt egent univers med hus, mennesker biler eller kanskje en ufo?

I dagens samfunn bruker vi ofte ordet ?kreativt? til kunstneriske utfoldelser men kreativ tenkning er en viktig del av hverdag vår, enten det er snakk om jobb eller i det sosiale er kreativ tenkning en viktig aspekt.

?vi har alle kreativt potensiale og det er vår plikt som voksne å hjelpe barn til å oppfylle dem!?  har Mark Runco (PH.D. direktør ved universitetet o Georgia Torranse) uttalt seg.

Noe jeg ser er viktig å få frem, i dag hører vi at relativt små barn sier nei jeg er ikke flink til å tegne, jeg perler ikke fint nok eller det er ikke fint det jeg lager. Barn skal ikke være selvkritiske i ung alder, dette kommer tidsnok og det er faktisk opp til oss voksne å fortelle og vise at vi synes at dem er mer enn gode nok. Viss ikke vil deres kreative utvikling stoppe opp på visse plasser.

Siden 1990 har barn fra hele verden scoret lavere og lavere på kreative tester, og i følge ekspert ved universitetet texas i austin. Bruker dagens barn for mye tid på tv, data, nettbrett osv. Her brukes tiden ofte på spill som ikke gir barna anledning til å uttrykke sine egne ideer eller komme opp med sin egen måte å løse ting på.

Barn som oppfordres til å utfolde seg kreativt vil se en fremtidig suksess ved at dem klarer å utrette noe. Barn bør stimuleres til mer ?fri-lek? og en bør dermed minke ned på barnas ?skjerm-tid? foran tv, data, nettbrett osv. Nedetiden vil da kunne føre til at deres hjerner får muligheten til å bukte seg og utvikle kreative ferdigheter og tankegang.

I USA snakkes det nå om en kreativitetskrise blant barn og siden 1981 har barns ?fri-lek? sunket med 25% i følge en rapport fra Archives of Pediatrics & Adolscen Medicine.

En av det viktigste ferdighetene vi trenger i fremtiden er kreativitet. Kreative mennesker oppdager at noe kan gjøres bedre. De ser koblinger på tvers av fag og kommer med nye ideer og løsninger.  

Vi som er foreldregenerasjonen nå må bryte ut av dette mønsteret, vi må la barna få utfolde seg i fri lek i sandkassen, med maling eller fargeblyanter. La barnet bestemme og bli med om du blir invitert.

Jeg har funnet ut at jeg er kreativ på mitt vis og mine kreative ideer passer supert for barn i flere aldersgrupper og har dermed etter litt hjelp funnet ut at jeg frem over skal dele enkle DIY prosjekter som barn og foreldre kan gjøre sammen. Så blir kreativiteten utfordret og en får samtidig litt kjernetid sammen som familie.

Er du kreativ? Hva liker du å lage?

 

#mamma #mammablogg #mammalivet #hverdagslivet #småbarnsforeldre #uteleker #salg #leker  #kreativitet #diy #kreativtenking #frilek #aktivitet  #kreativfamilie #kreativ

(Visited 60 times, 1 visits today)

Legg gjerne igjen et spor :)